De Vaurien is een internationale tweemans-zwaard-boot. Het is een kompleet wedstrijdschip met spinaker, dat ook met zwaar weer (zeker tot en met windkracht 6) goed gezeild kan worden, ook door lichte zeilers (zowel mannelijke als vrouwelijke).

Door een goed bewaakte gelijkheid van de boten en de limitering van de hoeveelheid beslag is de Vaurien bovendien een goedkope klasse. Daarnaast zijn er zowel houten als polyester boten te koop. De mogelijkheden met een Vaurien zijn zeer groot. Voor de wat fanatiekere zeilers zijn er het hele jaar door evenementen, Open Nederlandse Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen. De aktieve klasseorganisatie Vaurien Nederland organiseert daarnaast verschillende trainingen. Dit alles maakt dat de Vaurien klasse in Nederland voornamelijk gezien moet worden als een doorstroomklasse van de jeugdklassen (waar ze te zwaar voor zijn) naar de olympische klassen (waar ze te licht voor zijn).

Hierbij komt nog dat de zeilers al ervaring op kunnen doen in internationale wedstrijden daar de Vaurien goed verspreid is in West-Europa. Er zijn jaarlijkse grote internationale evenementen die mee tellen voor de Europa Cup. Daarnaast zijn bijna alle nationale kampioenschappen open voor buitenlanders. De Vaurienklasse heeft al vele goede zeilers voortgebracht die nu in internationale en olympische klassen zeilen.

De klasse organisatie Vaurien Nederland laat zich bij dit alles ook niet onbetuigd. Zij is haar leden met raad en daad behulpzaam in alle zaken betreffende boot,beslag en tuigage. Daarnaast probeert zij een zo goed mogelijke band te scheppen tussen haar leden. Hiertoe dragen de publicaties Vaurienieuws en Vaurien Nieuwsbrief en de website vaurien.nl bij.